Voorlezen

Voorlezen, je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen!
Door samen te lezen vergroot je de woordenschat en stimuleer je onder andere de taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, fantasie en creativiteit van je kind.

In (voorlees)boeken staan vaak woorden die je zelf niet dagelijks gebruikt.
Er gebeuren dingen die in de ‘echte’ wereld niet kunnen, wat voor grappige of spannende situaties kan zorgen.
Maar er gebeuren ook dingen die het kind wél kent uit zijn eigen omgeving. Hierdoor kan je kind deze gebeurtenissen verwerken en/of ervan leren. (Hij wil bijvoorbeeld op het potje plassen omdat Bobbi dat ook doet.)

Een aantal tips hoe je voorlezen tot een activiteit kan maken die jullie echt samen doen:
– benoem de plaatjes die je kind aanwijst
– vraag je kind het plaatje wat jij benoemt aan te wijzen (Waar is de vlinder? Kan jij de trein vinden? Ik zie een beer, kan jij die aanwijzen?)
– kan je kind moeilijk stilzitten? Probeer het dan kleine opdrachten tussendoor te geven. Als jullie lezen over een tijger, kan je kind misschien wel kruipen en brullen als een tijger. Of als het kind in het boekje op een stoel zit, kan jouw kind zijn stoel aan gaan wijzen.
– probeer eens uit of jullie het leuk vinden als je ‘stemmetjes’ opzet tijdens het voorlezen. Vaak zorgt dat voor extra plezier bij je kind!?
– benoem niet alleen wat je ziet, maar maak er eventueel ook geluiden bij: zoem als een bij, ronk als een motor, etc.
– begin niet direct met lezen van de tekst maar bekijk samen de plaatjes en praat erover: wat zie je? Wat denk je dat er gebeurt? Kan je kind er al over vertellen? Vertel in jullie eigen woorden wat je ziet op het plaatje.

Het zorgt vaak voor een heerlijk genietmomentje voor jullie allebei: vaak kruipen kinderen lekker tegen je aan, ruiken jouw vertrouwde geur, horen jouw liefdevolle stem.
Geniet van dat lijfje tegen je aan en pak jullie momentje samen! ?

TIP: bij de bibliotheek kan je gratis een lidmaatschap voor je kind aanvragen. Jullie kunnen dan gratis boeken lenen. Vraag bij je eigen bibliotheek naar de voorwaarden.